L'inconvenient d'utilitzar el Port FOTO és que només podrem inclinar el tub del telescopi fins a 40º, cosa que limita la zona de cel a fotografiar desde l'horitzó fins a 40º quan estem en configuració Alt-Azimutal (per defecte).
Els inconvenients del PORT FOTO en configuració Alt-Azimutal son:
- la gran afectació de la turbulència aprop de l'horitzó.
- pèrdua dels objectes quan pugen dels 40º. Cal fer una bona planificació de la nit per tal d'aprofitar els moments en que tenim accés als objectes mentre pugen cap als 40º o quan en baixen.
- es fa crític l'horitzó del lloc d'observació, doncs si tenim arbres o una muntanya, es retalla molt la finestra d'observació.
Avantatges respecte a la configuració equatorial:
- Posada en estació més senzilla i ràpida
- Accés a la zona circumpolar, desde 40º (aprop estrella polar) cap a baix a l'horitzó NORD
- L'ajustament del candau del moviment horitzontal no és tant crític
Els avantatges d'utilitzar una falca equatorial quan treballem amb el Port FOTO són:
- accés desde l'horitzó SUD al zènit: 90º-latitud+40º. A Barcelona: 90-41+40= 89º. Això significa que tindrem accés a tots els objectes que passin desde l'horitzó SUD fins gairebé el zènit.
- s'evita la corrotació de camp que afecta els seguiments llargs i llargues exposicions.
- permet fer seguiment d'un mateix objecte tota la nit
Inconvenients de la Falca Equatorial:
- amb la falca no podrem mai fotografiar més aprop de 50º de l'estrella Polar.
- el candau de moviment horitzontal (ascenció recta) ha d'ajustar molt be, sino els engranatges del telescopi poden perdre passes i no trobar els objectes.
RESUM:
- Amb un MEADE ETX70 és molt recomanable utilitzar el Port FOTO si pretenem fer fotografia, amb el corresponent adaptador.
- la utilització d'una Falca Equatorial ens permetrà accedir a una part del cel millor (menys turbulències que aprop de l'horitzó), i fer el seguiment d'un mateix objecte durant tota la nit. Encara que no tindrem accés a la zona circumpolar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada