.

.
Brindem per la música i els estels!!

dilluns, 7 de novembre del 2011

Procediment per fer foto amb MEADE ETX70, càmera compacta i falca equatorial

Fotografia per projecció d'ocular: consisteix en fotografiar amb un ocular posat al telescopi i càmera amb objectiu. És més difícil fer fotografies degut a la participació de 2 elements més que pel mètode de focus primari, però acostuma a ser més barat al permetre utilitzar càmeres de foto compactes.

1- Anivellar trípode. Utilitzar nivell de bombolla extern doncs el del trípode en el meu cas no és fiable. Fer-ho tenint en compte que la frontissa de la falca equatorial haurà d'apuntar al Nord quan la muntem. Podem utilitzar una brúixola.

2- Fixar tub a 90º. Posar Telescopi sobre el trípode i fixar tub a 90º respecte la base (apuntant al zènit). Utilitzar nivell de bombolla paral·lel a la lent de l'objectiu (veure foto). Si girem 360º el telescopi amb el motor de moviment horitzontal, la bombolla s'ha de mantenir centrada. Si no, accionarem el motor de moviment vertical lleugerament i tornarem al moviment horitzontal per girar els 360º. Si no ho aconseguim vol dir que cal anivellar millor el trípode.
Fixar tub del telescopi a 90º


3- Instal·lar Falca Equatorial. Retirar Telescopi (mantenint el tub a 90º), instal·lar falca i el Telescopi sobre la falca amb les fixacions pertinents.

4- Habilitar el mirall i inserir un ocular de 40mm (si no en tenim, el de 25mm).

5- Obrir la falca amb la frontissa cap al Nord, fins centrar l'estrella Polar a l'ocular. Enfocar el telescopi.
Si tenim un transportador d'angles, podem comprovar que l'obertura de la falca ha de ser 90º menys la latitud on som. Exemple per Barcelona amb latitud=41º, 90º-41º=49º (colatitud
Podem fer una marca si sempre estem a la mateixa latitud.



6- CENTRAR la Polar mirant per l'ocular movent només el trípode i procurant que el trípode quedi anivellat. Aquest és el punt que requereix més paciència.

POSICIÓ D'INICI PER ALINIAMENT POLAR


7- Posar en estació l'ETX70 seleccionant Alineament POLAR (no Alt-Azimutal).

8- Limitar el moviment vertical a 40º entrant a Configuració Telescopi. D'aquesta manera el comandament ens avisarà cada vegada que intentem un moviment que posi en perill la càmera i el telescopi.

9- Cercar un objecte brillant amb el GOTO com Venus, Júpiter o una estrella de baixa magnitud. La lluna no serveix. I centrar-lo a l'ocular.

10- Habilitar el Port de la Càmera movent el mirall.

11- Instal·larem al Port Càmera -l'adaptador 52mm + portaoculars- amb un ocular i sense la càmera

12- Enfocarem visualment amb la màscara Bahtinov (si en tenim). El sensor de la càmera anirà aproximadament on ara tenim l'ull.



13- Instal·larem la càmera compacta amb el seu adaptador a rosca de 52mm i sense retirar la màscara farem fotos de curta exposició que anirem revisant fins aconseguir l'enfocament correcte de la càmera. Tocarem l'enfocament del TELESCOPI.

14- Retirem la màscara i ja ho tenim

15- Corregir desviament del sensor de la càmera respecte l'ocular. Posar el mirall per poder buscar i centrar un objecte visualment. Per enfocar l'ocular segurament haurem de collar l'ocular més amunt. NO TOCAR L'ENFOCAMENT DEL TELESCOPI. Un cop centrat treure mirall i fer foto per comprovar el desplaçament de l'objecte. Anar provant fins aconseguir centrar l'objecte al sensor de la càmera. Aixi tindrem el desviament de la càmera respecte l'ocular.
Un ocular reticulat amb una creu va molt be.



Molta paciència i sort!


Joan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada