.

.
Brindem per la música i els estels!!

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Plantada de telescopis a Can Rectoret per ASTER

El passat 8 de juliol de 2011, en Josep Maria i en Joan vam assistir a una plantada de telescopis a càrreg d'ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona, al Casal de Barri de Can Rectoret a les Planes.
Va ser una nit amb una temperatura molt agradable, sense núvols ni mosquits. I va assistir-hi força gent.

Vam -disfrutar com enanos- amb les configuracions de telescopis que van plantar. Vam veure i observar per 3 equips de 150mm amb diferents configuracions: altacimutal amb goto, equatorial sense motors i un altre amb goto i càmara CCD amb captura d'imatges en un PC portàtil. També un C8 (200mm) tunejat amb un CCD en el lloc del mirall secundari i amb el seu ordinador. I també un parell d'ETX70!! entre d'altres.

Vam gaudir de les explicacions molt didàctiques respecte a les distàncies dels estels, estrelles dobles, etc.

I vam poder observar diversos objectes al cel, malgrat l'acusada il·luminació dels fanals del carrer, visualment i/o a la pantalla dels 2 ordinadors. Saturn, la lluna, , M13, M27, M57 i la supernova a M51 descoberta un parell de setmanes abans.

Compareu les següents imatges d'M51 i podreu veure l'aparició de la Supernova. Es tracta del punt blanc sobre la Galàxia a l'esquerra

M51 (Glalàxia del remolí) ABANS SUPERNOVA 01/04/2011 Pujalt 
LP80 + DSI II Pro José Luis Martínez ASTER

M51 (Galàxia del Remolí) 08/07/2011 (Can Rectoret) Barcelona
Celestron C6-N + Meade DSI II Pro
José Luis Martínez ASTER


Si voleu veure més imatges de la nit:
http://www.aster.org/album/fotourbana

Tot plegat un èxit
Joan

P.D.: A la setmana següent vaig adquirir un ocular de 40mm com em van recomanar els de l'agrupació, i la veritat és que ajuda molt tenir menys augments i per tant més camp d'observació amb l'ETX70, doncs no porta buscador.

dimarts, 4 d’octubre del 2011

MEADE ETX70 FULL EQUIP

21/juliol/2011 Aquest estiu vam poder probar l'ETX70 amb tot l'equip complert. Les primeres proves no han anat be. El motor horitzontal perd passes quan utilitzem la falca. Haurem d'obrir el telescopi per mirar de resoldre el problema.(SOLUCIONAT PROBLEMA: VEURE L'ARTICLE: Problemes amb moviment horitzontal)


Les millores son les següents:
  • Màscara Bahtinov: ajuda molt a enfocar, sempre que ho fem amb un objecte prou lluminós. Va molt be amb Júpiter, i es pot fer també amb Sirius, Artur,Vega, ... encara q requereix pràctica, sobretot per enfocar la càmara.
  • Ocular 40mm: Permet utilitzar el telescopi com a buscador gràcies als pocs augments que obtenim (x8'7)
  • Portapil·les millorat: com que utilitzem pil·les recarregables que tenen una tensió inferior a les alkalines que recomana el fabricant, hem substitüit el portapil·les de 6 unitats per un de 8. D'aquesta manera obtenim 9'6V, i els motors son més eficients. Caldria fer-li una tapa o funda per evitar la humitat i pols. Encara millor és utilitzar fonts d'alimentació per comptes de les piles. Tant pel telescopi com per la càmera de fotos. 
  • Adaptador ETX70 a 52mm + Portaoculars: permet adaptar una càmara compacta al telescopi. (VEURE SECCIÓ BRICOLATGE)
  • Perilla d'enfoc millorada: allargador per millorar l'accés i minimitzar vibracions. Fet amb cable de fre de bicicleta i una regleta elèctrica.
  • Càmara fotogràfica: amb enfocament, exposició i obertura manuals. La Panasonic Lumix LX2 no la recomano per astrofotografia. Té el control manual de l'enfoc poc precís. Cal cobrir la pantalla amb un plàstic vermell, doncs al processar les captures ilumina tota la pantalla en color blanc. No te rosca per posar adaptador per filtres o altres accessoris. Recomano una càmera amb control d'enfocament i zoom amb escales molt precises i millor que mantingui tots els paràmetres encara que l'apaguis.També seria interessant la opció d'apagar la pantalla. Ha de tenir una rosca al voltant de l'objectiu per poder-hi adaptar accessoris.
  • Falca Equatorial: per poder fer seguiment equatorial i evitar la corrotació de camp al fer fotografia. Quan es monta la càmara es perd l'accés a la zona circumpolar, però es guanya angle cap al zènit. Sense falca tens llibertat horitzontalment, però el moviment vertical queda limitat a 40º aproximadament. (VEURE ARTICLE: Photo Port i configuració Equatorial)