.

.
Brindem per la música i els estels!!

divendres, 28 de novembre del 2014

Adaptar WebCam CMOS per planetaria

A finals de tardor de l'any passat (2013) vaig aprofitar per poder adaptar una webcam que ja no em reconeixia Win7 i poca cosa podia fer amb ella.
Davant la impossibilitat i la necessitat de utilitzar una WebCam per planetària em vaig decidir a modificar-la. Haig de dir que la modificació és només física, no la he modificat per llarga exposició tot i que amb el "QCfocus" alguna cosa es pot fer.
Per modificar-la vaig utilitzar:
  • Soldador
  • Una capça vella de rodet fotogràfic (diàmetre exterior 31.7mm -mida ocular)
  • Cinta aïllant de color negre
  • la WebCam (usb)
  • Capsa de xinxetes rectangular (perquè hi cabés el circuit integrat de la càmera)
  • 1 filet de coure (extret de un cable elèctric) d'uns 5cm de llarg
Primer de tot vaig procedir a desmuntar la càmera de la seva carcassa i mantenir-ne totes les connexions i desconnectar-ne (i extreure) el LED de color verd per evitar il·luminacions indesitjables i també per poder-la enquibir dins de la nova caixa. (el micro que dur el ser més baix el vaig deixar per si mai vull gravar algun comentari mentre prenc alguna imatge).


La lent que dur la webcam porta incorporat un filtre UV (suposo), però com va tot el conjunt roscat a un suport a la placa el vaig deixar per tal de poder utilitzar la lent com a protector del sensor mentre no l'utilitzo o també per poder treballar amb projecció d'ocular si en algun cas m'és necessari.





El següent pas consistia en preparar la caixa que hauria de protegir la circuit electrònic de la càmera. Tenint present que el plàstic de la caixa de xinxetes és molt trencadissa, vaig folrar-la tota amb cinta aïllant. Aquesta em va donar la plasticitat desitjada a la caixa. Aprofitant el soldador vaig fer l'orifici per on tenia que passar la llum fins el sensor i l'adaptador pel cable USB.

Un cop posat el circuit dins de la caixa i collat amb els mateixos bisos que duia el circuit electrònic a la caixa, venia el tema de posar el cilindre perfectament alineat amb el centre del sensor CMOS de la webcam. Per fer-ho vaig utilitzar els cables de coure per fer una creu en un extrem del cilindre (caixa de rodet fotogràfic) i un epoxi que fos capaç de soldar els diferents plàstic que tenia en joc. També vaig fer unes marques en la part plàstica de la lent per tal de centrar sensor amb cilindre (o porta oculars, és a dir eix de visió del telescopi).
Quedant finalment la càmera tal com podeu observar. El control de la càmera  (fps, RBG/BW, tamany...) ho faig amb els drivers intal·lats al sistema operatiu (Win o Linux) i el programet QCFocus o KStar (linux).
En breu (ves a saber quan....) penjaré alguna imatge obtinguda i tractada amb Registrax per que en veieu el resultat. De fet n'estic molt content i funciona molt bé.
També dir que vaig comprar un cable de 5m USB/USB en un xinos el qual em permet tenir la càmera al telescopi i tenir l'ordinador el suficientment lluny per no afectar amb res.


Una petita imatge més on podeu veure el sistema en dansa.

Pep Cirera (Nov-2013)

dissabte, 24 de maig del 2014

Circumpolar

24/05/2014. 3:24h. Circumpolar feta apilant 4 fotos d'un minut. Hagués estat be fer més preses però em vaig quedar sense bateria. M'hi vaig posar tornant de la sortida G-astronòmica a La Mola.


Panasonic DMC-LX2, f/2.8, 4x60s, ISO-400

Joan

divendres, 23 de maig del 2014

G-Astronomia a la Mola 23/05/2014

Al fons la serra de Collserola amb El Tibidabo i el mar

A les 20h vam començar l'excurssió de pujada a La Mola i vam arribar a les 21h encara amb llum de dia. Amb bona visibilitat, sense vent i una temperatura gens freda. Vam gaudir d'unes vistes fantàstiques sobre el Vallès.
Arribats al monestir de Sant Llorenç del Munt en Josep va aconseguir la "nostra" taula.


Josep, Joan, Àngel, Miquel, Jose, Mariano


 
Les gírgoles van causar impacte

Va ser una nit tranquil·la i a part de sopar vam gaudir d'un cel força estrellat.
Vam veure alguns estels fugaços però res d'especial. Aquella nit la terra començava a travessar restes del Cometa 209 P/Linear i s'havien creat força expectatives.



En Mariano va portar els binocles i vam poder endevinar la forma de Saturn.


Àngel, Mariano, Josep, Miquel, Jose i Joan
Amb les llanternes al cap vam començar la baixada amenitzats amb cançons populars a càrreg de l'Àngel i en Miquel.


Joan
Fotos: Joan, Àngel (gírgoles)

dijous, 8 de maig del 2014

LACROSSE

8/5/2014. 23:24h. Satèl·lit LACROSSE de reconeixement militar USA.
Predicció feta amb la App per Android SatTrack.
Encara que hi havia força núvols l'he caçat.


Panasonic DMC-LX2. f 2.8, 60s, ISO-400

Joan